Ochutnávka místní kuchyně aneb receptář prima nápadů

15.03.2019

Rádi bychom se s vámi podělili o tradiční a nejoblíbenější jídla místních lidí. Trošku jsme se přiučili a dokonce si zkusili dělat Chapati (čti Čapaty), Mandazi a Ugali.

UGALI

Pro nás zcela nepochopitelné, ale všichni zde opravdu ujíždí na ugali. Přitom je to tuhá bílá hmota bez chuti. Která nás osobně nějak nenadchla, ale místní si bez ní nedokáží představit jídelníček. Dokonce i když jsme Otcům v centru uvařili něco z české kuchyně, tak si vzali jen aby neurazili a potom si naložili pořádnou porci Ugali. Ugali se jí nejlépe rukou kdy se uždibne kousek této kaše, prsty si z ní vymodelujete jakoby korýtko a naberete si do ní vařenou zeleninu, či maso.

Budeme potřebovat:

0,5 kg kukuřičné mouky

1 litr vody

Postup:

V hrnci smícháme vroucí vodu s mouku a vaříme, průběžně stále mícháme (cca 15-20 minut), ke konci spíše hněteme těsto. Ve finále by mělo být tak tuhé, že jej z hrnce vyklopíme na talíř a strávníci si můžou ukrajovat.

MANDAZI

Mandazi by se dalo přirovnat k našim koblížkům bez náplně. Jsou trojúhelníkového tvaru a jedna stojí 5 šilinků, což je v přepočtu na české koruny cca 1,20 Kč. Zde se jí především ke svačině a nejlépe s čajem (což je mléko a v něm jsou vyluhované lístky černého čaje).

Budeme potřebovat (na 20 ks):

450 g hladké pšeničné mouky

225 ml vody

sůl

kypřící prášek

30 g cukru

20 ml oleje a olej na smažení

Postup:

Mouku smícháme s kypřícím práškem, špetkou soli a cukrem. Přilijeme vodu a rukama uhněteme těsto. Nakonec do těsta zapracujeme olej. Těsto si rozdělíme na 5 dílů a z nich tvarujeme koule. Každou si potom vyválíme na tenkou placku a tu rozdělíme křížem na 4 trojúhelníky, necháme ještě chvíli odpočinout. Do hluboké pánvičky nalijeme tolik oleje aby byly placky ponořené. Až je olej rozpálený vkládáme trojúhelníčky a smažíme z obou stran do zlatova.

CHAPATI

Jsou naše oblíbené. Je to něco jako tortilla. Jedna Chapati zde vyjde na 20 šilinků, našich asi 5 Kč. Na zdejší poměry je to celkem drahé, a tak bývá v chudších rodinách opravdu jen ve svátek. Ingredience jsou skoro stejné jako u Mandazi. Přikusuje se k vařené zelenině, masu, rýži, ...

Budeme potřebovat (na 5 ks):

450 g hladké pšeničné mouky

225 ml vody

sůl

20 ml oleje a trochu oleje na smažení (mnohem méně než u Mandazi)

Postup:

Stejný jako u Mandazi jen se do těsta přidá více soli podle chuti a nepřidává se kypřící prášek a cukr. Těsto rozdělíme na pět kousků a rozválíme na kulaté tenké placky. Placky zprvu opečeme z obou stran na rozehřáté pánvi na sucho a potom je opečeme ještě jednou na kapce oleje.

Přejeme vám dobrou chuť! 

Pozn. Ovoce je zde stále dostatek. Nejvíce čerstvých banánů, ananasů, manga, papáji a kiwana (což je takový pichlavý meloun a řadí se mezi zelenino-ovoce, chutí připomíná okurku). Nyní nám začíná sezóna avokáda.



Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky